Geld besparen op je verzekeringen.

Je verzekeringen doornemen en nagaan of je daarop kunt besparen, kan zeer de moeite waard zijn. Het is tegenwoordig mogelijk om je voor vrijwel elk risico te verzekeren. De vraag is of dat nodig is. Een verzekering is bedoeld om een bepaald (financieel) risico af te dekken. Je kunt jezelf bij ieder risico afvragen of je deze zelf wilt dragen of dat je hier een verzekering voor afsluit. Als je wilt besparen, dan kan het verstandig zijn om alleen verzekeringen af te sluiten die grote financiële risico’s dekken. Als je zeker weet dat je een bepaald financieel risico zelf kan betalen, dan hoef je hier ook geen verzekering voor af te sluiten. Uitgezonderd zijn de verzekeringen die verplicht zijn in bepaalde situaties, bijvoorbeeld het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering bij het kopen van een huis.

Hieronder staan een aantal tips over hoe je kunt besparen op verzekeringen die grote, financiële risico’s dekken.

Bespaartips per verzekering


Zorgverzekering
Bekijk elk jaar of het de moeite waard is om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar. Heb je geen extra zorg nodig, kies dan alleen voor de basisverzekering. Heb je wel extra zorg nodig, bekijk dan goed of deze vergoed wordt uit een aanvullende verzekering. Als je weet wat deze extra zorg ongeveer gaat kosten, dan kun je checken of het goedkoper is om dit zelf te betalen in plaats van daarvoor een aanvullende verzekering af te sluiten. Voor alle verzekeraars geldt dat de zorgverleners die bij hen zijn aangesloten kunnen verschillen. Heb je geen voorkeur voor een zorgverlener, dan hoef je hier niet naar te kijken. Is dit wel het geval, kijk dan goed of deze ook vergoed wordt. Vraag zorgtoeslag aan als je denkt hier recht op te hebben. Je kunt kinderen meeverzekeren met de ouder die de meest uitgebreide dekking heeft. Tenslotte kan een online zorgverzekering goedkoper zijn. Deze stuurt geen brieven maar correspondeert alleen online.

Autoverzekering
Vergelijk autoverzekeringen regelmatig met elkaar. De meeste mensen sluiten vaak eenmalig een autoverzekering af bij aankoop van de auto. Echter, de auto wordt naar verloop van tijd ouder, premies veranderen en daarnaast krijg je als nieuwe klant soms extra kortingen. Bedenk ook dat auto’s onderling verschillen in allerlei opzichten dus ook in het risico dat ze lopen. Een dure auto zal een hogere dekking nodig hebben dan een goedkopere auto. Heb je een autoverzekering en rijd je schade? Bekijk dan eerst hoe ernstig dit is voordat je de verzekeraar laat vergoeden. Bij een kleine schade zou je het ook zelf kunnen betalen. In dat geval behoud je de no-claim korting en kan je in premie goedkoper uit zijn.

Uitvaartverzekering
De kosten van een uitvaart kunnen gauw oplopen. Ga bij een uitvaartverzekering na of je deze nodig hebt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je voldoende spaargeld hebt om je uitvaart mee te betalen. Daarnaast is het bedrag voor een uitvaart sterk afhankelijk van de wensen die je hebt. Heb je weinig speciale wensen, dan zijn de totale kosten van de uitvaart ook een stuk lager. Ga na hoeveel je wensen kosten en bekijk vervolgens of je dat met eigen middelen kunt betalen of niet. Als je niet voldoende eigen middelen hebt, dan kun je een uitvaartverzekering afsluiten. Daarbij geldt dat hoe jonger je bent bij het afsluiten van een uitvaartverzekering, hoe lager de premie is. Kinderen kun je gratis meeverzekeren tot 18 jaar.

Reisverzekering
Als je wilt besparen op je reisverzekering is dat vooral mogelijk wanneer je meerdere keren per jaar op vakantie gaat. In veel gevallen is een doorlopende reisverzekering dan voordeliger dan het afsluiten van een reisverzekering per reis. Ook bij een reisverzekering is het belangrijk om goed te kijken naar het risico. Is het een dure reis, dan is een reisverzekering verstandig. Is het een korte, goedkope trip, dan heeft een reisverzekering weinig zin. Als je niet zo vaak op vakantie gaat, dan is een reisverzekering afsluiten per reis misschien voordeliger.

Rechtsbijstandsverzekering
Premies tussen rechtsbijstandsverzekeringen kunnen behoorlijk verschillen van elkaar. Het is dus verstandig deze goed te vergelijken. Een rechtsbijstandsverzekering kun je zelf samenstellen met een aantal modules. Denk aan een module voor verkeersongevallen of juridische hulp bij arbeidsconflicten. Kies zelf welke risico’s je wilt verzekeren. Hoe minder modules je kiest en hoe minder je dus verzekert, hoe goedkoper de premie.

Overige tips


Er zijn nog een aantal tips die voor alle verzekeringen gelden. Het meenemen van deze tips kan ook geld besparen:

  • Ga na, voordat je een verzekering afsluit, of je eigen werkgever of de werkgever van je partner verzekeringen aanbiedt met collectiviteitskorting.
  • Ga na of het mogelijk is om de premie in één keer te betalen of per jaar in plaats van per maand. Dit kan aanzienlijk schelen in de totaalpremie.
  • Bekijk altijd het eigen risico. Met een hoger eigen risico betaal je in verhouding minder premie. Dit geldt bijvoorbeeld voor de zorgverzekering, autoverzekering en aansprakelijkheidsverzekering.
  • Bekijk of het mogelijk is verschillende verzekeringen in één pakket bij één verzekeraar onder te brengen. Soms ben je dan voordeliger uit, dan als je alle verzekeringen los van elkaar afsluit bij verschillende verzekeraars.
  • Let op dubbele dekking. Vooral bij aanvullende verzekeringen kan dit voorkomen. Bijvoorbeeld bij de rechtsbijstandverzekering: als je een losse rechtsbijstandverzekering hebt, kan daar ook een verkeersdekking in zitten. Dan hoef je die niet alsnog bij je autoverzekering af te sluiten.
  • Vergelijk verzekeringen met elkaar. De ene verzekeraar biedt een zelfde soort verzekering voor minder premie aan dan de andere. Let wel goed op de onderlinge verschillen in de dekking en voorwaarden.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2020.
© 2010-2020 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners