Huishoudboekje


Huishoudboekje

Waarschijnlijk volg je net als ik elke dag het nieuws. Via het internet of via de krant. De meeste artikelen vergeet je weer snel maar soms blijft er een nieuwsitem hangen. Dit had ik begin deze maand met het krantenbericht dat als titel had “Nederlanders zijn financiële analfabeten”. In het artikel stond dat één derde van de Nederlanders niet weet hoe hij/zij er financieel voorstaat. Men beschikt dus niet over een huishoudboekje.

huishoudboekje

Uitgaven voor de korte termijn

Voor de korte termijn hoeft dit geen probleem te zijn. Wanneer je weet dat met jouw levensstijl je uitgaven altijd lager zijn dan je inkomsten hoef je op de korte termijn geen zorgen te hebben. Dan heb je voor de korte termijn geen huishoudboekje nodig. Ik ga er dan wel van uit dat je ongeveer weet wat er maandelijks binnenkomt en er zeker van bent dat je maandelijks minder uitgeeft dan dat er binnenkomt. Maar dat is vaak niet bij iedereen het geval. Veel mensen doen hun uitgaven impulsief en zien wel waar het financiële schip strand. Het hoeft geen betoog dat je hier risico’s loopt. In ieder geval het risico dat je aan het einde van de maand geld tekort komt. Maar ook geldverspilling en te dure aankopen of contracten vormen bij het op de korte termijn denken een risico. Want geld besparen zit vaak in klein dingen.


Uitgaven voor de lange termijn

Het niet hebben van een huishoudboekje zorgt op de langere termijn voor veel grotere risico’s. Denk hierbij aan het niet opbouwen van pensioen en het niet hebben van een financiële buffer voor het geval er iets kapot gaat in huis zoals een wasmachine of de auto. Juist met het lange termijn denken kan je heel veel van dit soort financiële ellende voorkomen. Het op de lange termijn denken kan ook heel veel geld besparen. Een huis kopen in plaats van huren kan over een periode van tientallen jaren enorm veel geld besparen. Een goed pensioen kan ervoor zorgen dat je met werken kan stoppen als de tijd er rijp voor is en niet tot je dood toe hoeft door te werken. Een goed huishoudboekje geeft inzage in de uitgaven voor de korte termijn maar geeft ook een indicatie voor de uitgaven op de lange termijn.

Jong geleerd is oud gedaan

Ik denk dat hier voor iedereen in Nederland een grote uitdaging ligt. In de eerste instantie natuurlijk voor de mensen zelf. Maar daarnaast kan ook de overheid ondersteunen door een goede voorlichting te geven en persoonlijke financiën onderdeel te laten uitmaken van het onderwijspakket op scholen. Want onderzoek heeft aangetoond dat mensen die op jonge leeftijd leren met geld om te gaan later veel minder snel in de financiële problemen komen en veel beter op hun financiële toekomst zijn voorbereid.
Jonge mensen leren om gaan met geld, door ze zakgeld en kleedgeld te geven, voorkomt in de toekomst veel ellende als 'stille' armoede, schuldsanering, uitkeringen en (persoonlijke) faillissementen. Op zobespaarjegeld.nl kan je veel tips vinden om met geld om te gaan en kan je ook een gratis huishoudboekje in Excel downloaden. Probeer het eens. Een goede financiële planning maken is niet alleen erg leuk maar geeft ook nog eens rust en zekerheid voor de toekomst.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2020.
© 2010-2020 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners