Belasting besparen met je belastingaangifte.

Belastingtips voor dit jaar. De belastingaangifte komt er weer aan.

De periode februari – maart is voor veel mensen met een inkomen weer de tijd om na te denken over de belastingaangifte over het voorgaande jaar. Wat mij elk jaar weer opvalt is hoe weinig mensen de mogelijkheden zien van het behalen en verkrijgen van fiscale voordelen bij hun belastingaangifte. En actief hun uitgaven zo plannen dat er maximaal fiscaal voordeel ontstaat.
Op mijn pagina over het opzetten van een administratie op zobespaarjegeld.nl geef ik aan dat je eigenlijk al vanaf 1 januari van elk jaar moet geginnen met het voorbereiden van je belastingaangifte van het komende jaar. Want alleen in het lopende jaar kan je nog invloed uitoefenen op je inkomstenbelasting. In dit BLOG wil ik dus eigenlijk niet alleen wat belastingtips geven voor dit jaar maar vooral voor volgend jaar.

Belastingtips voor volgend jaar.

De inkomstenbelasting is eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten belasting zoals loonbelasting, vermogensbelasting, dividendbelasting, enz. Naast de verschillende soorten belasting zijn er ook nog verschillende aftrekposten zoals de hypotheekrenteaftrek, ziektekosten en giften.

Hypotheekrenteaftrek.

De hypotheekrenteaftrek lijkt een redelijk vaste aftrekpost maar is dit zeker niet (meer). Sinds een paar jaar wordt de hypotheekrenteaftrek jaarlijks met een half procent verlaagt. En vanaf 2020 gaat dit versneld met 3 procent per jaar. Eigenlijk is dit een soort ’sluipmoordenaar’ voor mensen die in het hogere belastingtarief vallen. Neem hierbij ook mee dat de hypotheekrenteaftrek slechts voor 30 jaar van toepassing is. Neem dit gegeven mee bij je planning. Heb je in het huidige jaar veel verdiend en val je daardoor in het hogere belastingtarief kan je er voor kiezen om een half jaar hypotheekrente vooruit te betalen. De voordelen hiervan zijn dat je minder vermogensbelasting betaald, een half procent extra hypotheekrente aftrek hebt (omdat deze elk jaar een half procent daalt) en natuurlijk de hypotheekrente in de hogere schijf kan aftrekken. Let op: Bij niet alle banken is dit (meer) mogelijk!

belastingaangifte tips om geld te besparen

Aftrek studiekosten.

Let er dit jaar bij studerende kinderen op dat er een aftrekpost kan ontstaan met betrekking tot studiekosten. Laat in ieder geval de kinderen zelf hun studiekosten betalen (dus van hun eigen bankrekening) en bewaar bewijsstukken goed. Ook als de kinderen dit jaar geen of weinig inkomen hebben is het goed om de aftrekposten op te nemen bij de aangifte. Je kan immers het ongebruikte deel mee nemen naar het volgende jaar. Op deze wijze spaar je een aftrekpost bij elkaar die wanneer ze beginnen met werken alsnog kan worden benut. Hierdoor wordt alsnog een deel van de studiekosten terugverdient. Inmiddels heeft helaas ook de regering deze mogelijkheid ontdekt en de studieaftrek per eind 2018 afgeschaft. Probeer dus zoveel mogelijk studiekosten in 2018 te concentreren en betaal vooruit wat mogelijk is.

Aftrek giften.

Nog een tip: vanaf 2014 is het mogelijk om met een aantal instellingen zoals een kerk een contract af te sluiten waarmee je gedurende 5 jaar een vast bedrag aan vrijwillige bijdrage geeft. Hierdoor wordt dit bedrag voor 100% aftrekbaar. Een gift van 300 euro wordt dan een gift van 180 netto uitgaande van 40 belasting. Zomaar een kleine moeite om veel geld te besparen.

Zorg dat je op tijd begint met je aangifte. Dan heb je nog de mogelijkheid om wat zaken uit te zoeken als je tegen problemen aanloopt. Gebruik Google om te zoeken naar nog meer besparingstips. Of ga naar de site van de belastingdienst. De laatste jaren zijn veel aftrekposten geschrapt maar toch zijn er hier en daar best nog wel mogelijkheden om voordeel te behalen. De belangrijkste tip is dus begin in een vroeg stadium al na te denken over waar er fiscaal voordeel te behalen is en richt je besluitvorming hierop in.Abonneer je op onze

met besparingstips en gratis excel huishoudboekje 2022.

© 2010-2022 - zobespaarjegeld.nl algemene voorwaarden partners